Η αναπνοή, ως η βάση της ζωής είναι η απαραίτητη πηγή ενέργειας. Λαμβάνοντάς οξυγόνο, αυτό διοχετεύεται στα ερυθρά αιμοσφαίρια και απομακρύνει το διοξείδιο του άνθρακα, φυσικό απόβλητο του οργανισμού. Η αναπνοή απελευθερώνει τοξίνες και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Αναπνέοντας βαθιά, η κίνηση του διαφράγματος μεγαλώνει και δημιουργεί περισσότερο χώρο στους πνεύμονες και τα υπόλοιπα όργανα. Η αναπνοή διευρύνει το σώμα και το κινητοποιεί. Μέσα από την κυτταρική αναπνοή, η αναπνοή δεν περιορίζεται μόνο στο θώρακα ή την κοιλιά αλλά συμβαίνει σε όλα μας τα κύτταρα.

Λαμβάνοντας περισσότερο οξυγόνο ο καρδιακός ρυθμός επιβραδύνεται, το αναπνευστικό σύστημα βελτιώνεται και το νευρικό σύστημα ηρεμεί ευνοώντας την ηρεμία και την ανακούφιση. 

Μέσα από την κίνηση της αναπνοής ο θώρακας ανοίγει και γίνεται φυσικό μασάζ στα όργανα, τους μύες και τον συνδετικό ιστό επιτρέποντας την απελευθέρωση εντάσεων και κινητικών μοτίβων τα οποία επιβαρύνουν την ροή της ενέργειας στο σώμα. Επιπλέον, ενεργοποιείται το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα ενώ αυξάνεται η κυκλοφορία του αίματος στην καρδιά, στο ήπαρ, στον εγκέφαλο, στα αναπαραγωγικά όργανα και στο πεπτικό σύστημα. 

Ο εγκέφαλος χρειάζεται αρκετή ποσότητα οξυγόνου κι έτσι με τη βαθιά αναπνοή υποστηρίζεται η καθαρότητα της σκέψης, η γείωση καθώς και τα συναισθήματά μας. 

Τα συναισθήματα, με έδρα το σώμα, επηρεάζονται και επηρεάζουν άμεσα την αναπνοή. Αντίστοιχα με τα μυϊκά “κρατήματα”, έτσι και η έκφραση των συναισθημάτων μπορεί να εμποδίζεται ή να διευκολύνεται μέσω της αναπνοής. Αρκεί να πάρουμε μια πιο βαθιά αναπνοή για να αρχίσουμε να συνδεόμαστε με τα συναισθήματά μας και τον τρόπο που βιώνουμε το σώμα μας στο παρόν. Αποσπώντας την προσοχή μας από τη πληθώρα σκέψεων δυναμώνουμε την επαφή με το εδώ και το τώρα. 

Για τη σωματική ψυχοθεραπεία, η αναπνοή αποτελεί τη βάση της θεραπευτικής διαδικασίας. Μια από τις πιο διακριτικές εσωτερικές κινήσεις που όμως κινητοποιεί και ενεργοποιεί καθόλα το σώμα, η αναπνοή μας είναι υπεύθυνη για το πώς νιώθουμε. Η αίσθηση ασφάλειας ή ανασφάλειας, ηρεμίας, στρες και λοιπών αισθημάτων δηλώνεται με την αναπνοή μας. Δίνοντας έμφαση στον τρόπο που αναπνέουμε δίνεται έμφαση στη βασική μας ζωντανή σχέση με τη ζωή. Η αναπνοή ως η γέφυρά που μας συνδέει με τον κόσμο όταν διευρύνεται μας ζωντανεύει. Έτσι, στη διάρκεια των συνεδριών, ο/ η θεραπευόμενος/ η παροτρύνεται να συνδεθούν με την αναπνοή και να επιτρέψει την αβίαστη κίνηση της. 

Μέσα από συγκεκριμένες ασκήσεις και τρόπους αναπνοής, ο/η θεραπευόμενος/η μαθαίνει να αναπνέει βαθιά και να παραδίδει με εμπιστοσύνη οτιδήποτε εμποδίζει την πορεία της αναπνοής και της ζωής του/ης. 

Μυρτώ Χαραλάμπους, Bsc, Msc, PhDc

Σωματική Ψυχοθεραπεύτρια

Greece TMS Center