Δέσποινα Δεμενέγα

Εξωτερική Επιστημονική Συνεργάτης

Η Δέσποινα Δεμένεγα γεννήθηκε και μεγάλωσε στο νησί της Κέας στις Κυκλάδες.

Έχει αποφοιτήσει από το ΑΤΕΙ Πάτρας ως Λογοπαθολόγος και έχει εργαστεί σε ιδιωτικά κέντρα της Αθήνας ως ανεξάρτητη συνεργάτης αλλά και στο Κέντρο Εκπαίδευσης Παιδιών με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος στον τομέα της συμπεριφορικής θεραπείας. Αργότερα, με την υποστήριξη υποτροφίας αριστείας, ολοκλήρωσε μετεκπαίδευση με θέμα τη Γνωστική Νευροεπιστήμη στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης στην Ολλανδία. Στα πλαίσια αυτού του προγράμματος σπουδών ακολούθησε μαθήματα στη Νευροανατομία καθώς και την Κοινωνική-Συναισθηματική Νευροεπιστήμη. Επίσης, για τη λήψη του πτυχίου, ολοκλήρωσε τρεις ερευνητικές εργασίες οι οποίες είχαν ως θέμα τον Αυτισμό. Προσέγγισε ερευνητικά το θέμα της ανάπτυξης των κοινωνικών δεξιοτήτων και τη διαταραχή αυτών στον Αυτισμό, από το επίπεδο των ζωικών μοντέλων, στην μελέτη τυπικά αναπτυσσόμενων παιδιών και τελικά από την σκοπιά της πραγματολογίας και γλωσσολογίας.

Μετά τη λήψη του πτυχίου της εργάστηκε για ένα διάστημα ως Ειδική Εφαρμογών προϊόντων Ηλεκτρογραφήματος και Διακρανιακής Μαγνητικής Διέγερσης. Σε αυτή την θέση ήταν υπεύθυνη για τον διασυντονισμό μεταξύ των τμημάτων πωλήσεων, ανάπτυξης και marketing ενώ παράλληλα παρέμεινε συνεχώς ενημερωμένη ως προς τις τρέχουσες τάσεις στους τομείς της Γνωστικής Νευροεπιστήμης και της Βιοψυχολογίας.

Σήμερα εργάζεται ως Βοηθός Ερευνήτρια στο Εξειδικευμένο Κέντρο Συμβουλευτικής για τον Αυτισμό στη Γενεύη της Ελβετίας. Ταυτόχρονα ξεκίνησε ερευνητικό πρόγραμμα για την απόκτηση διδακτορικού διπλώματος στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης στην Ελβετία.