Η επιστημονική ομάδα του ιατρείου Greece TMS Center υποστηρίζουν τη δράση της Ομάδας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Εθελοντισμού του Δήμου Υμηττού, με στόχο να ενημερώσουν για τα εξής θέματα: 

  • Κατάθλιψη
  • Συναισθήματα
  • Βελτίωση της Μνήμης

 Σκοπός της δράσης είναι η εθελοντική και δωρεάν ενημέρωση των πολιτών, για καίρια ζητήματα, με απλό και κατανοητό τρόπο.

Στη πρώτη ομιλία η οποία διηξήχθη την 22η Ιανουαρίου 2020, με θέμα “Κατάθλιψη: Πώς να δαμάσετε τον μαύρο σκύλο” παρουσιάστηκε το μέγεθος όσων νοσούν από την κατάθλιψη με βασικό στόχο την ανάδειξη της σημασία αντιμετώπισης της συγκεκριμένης νόσου και την καταπολέμηση του στίγματος.  Αναλύθηκε, η πολυπαραγοντικότητα της εμφάνισης της κατάθλιψης καθώς και τα κύρια σημεία της Γνωσιακής Συμπεριφορικής θεραπευτικής παρέμβασης.  Συζητήθηκαν οι γνωσιακές δυσλειτουργίες στους πάσχοντες από κατάθλιψη μέσα από καθημερινά παραδείγματα και ύστερα εξηγήθηκε πως λειτουργεί θεραπευτικά η Γνωσιακή Συμπεριφορική στην κατάθλιψη  μέσω ορισμένων βασικών τομέων της ζωής του πάσχοντα. Οι τομείς που παρουσιάστηκαν είναι: ο προγραμματισμός δραστηριοτήτων, οι τεχνικές ικανοποίησης και ευχαρίστησης, η αύξηση των κοινωνικών συναναστροφών και ο προγραμματισμός καλού νυχτερινού ύπνου.

Η ψυχίατρος κ. Βιτάλη παρουσίασε τη Διακρανιακή Μαγνητική Θεραπεία, μια σύγχρονη, ασφαλή προσέγγιση, χωρίς φάρμακα η οποία και παρέχεται στο ιατρείο της Greece TMS Center. Συζητήθηκαν οι  διαφορετικές θεραπευτικές προσεγγίσεις στη κατάθλιψη: η φαρμακευτική αγωγή με αντικαταθλιπτικά, η ηλεκτροσπασμοθεραπεία καθώς και η Διακρανιακή Μαγνητική Διέγερση όπου και αναφέρθηκαν τα κριτήρια ασφαλείας της τελευταίας. Επιπλέον, παρουσιάστηκαν και όλες οι διαταραχές οι οποίες μπορούν να ωφεληθούν από τη Διακρανιακή Μαγνητική Θεραπεία όπως το άγχος και η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή.

Η πρώτη ομιλία ξεπἐρασε τη διαθεσιμότητα των 80 θέσεων του αμφιθεάτρου και οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς έθεσαν εύστοχες ερωτήσεις και προβληματισμούς, δίνοντας το βήμα για μία επιπλἐον εποικοδομητική συζήτηση. 

Στη δεύτερη ομιλία στις 29/2  με τίτλο “Συναισθήματα αυτός ο Άλλος” το θέμα ήταν τα συναισθήματα. Παρουσιάστηκε η βιολογική βάση των συναισθημάτων, η φυλογενετική τους εξέλιξη και ο ρόλος που έχουν στην ανθρώπινη εμπειρία και μνήμη. Συζητήθηκε η νευροφυσιολογία τους και η σύνδεση με το σώμα. Έπειτα, αναλύθηκε ο κοινωνικός ρόλος στην ανάπτυξη και έκφραση των συναισθημάτων και δόθηκε έμφαση στο ρόλο της οικογένειας.

Συζητώντας για την εκπαίδευση των συναισθημάτων υπογραμμίστηκε η ανάγκη της αναγνώρισης, έκφρασης και αποδοχής τους, η οποία λόγω ελλειμματικής ανάπτυξης στην παιδική ηλικία μπορεί να αποτελεί πρόκληση στην ενήλικη ζωή.  Ακριβώς για αυτό παρουσιάστηκαν εργαλεία που βοηθούν σε αυτόν τον στόχο όπως η Γνωσιακή Συμπεριφορική και η Ενσυνειδητότητα.

Η Ενσυνειδητότητα είναι μια τεχνική που επικεντρώνεται στην αποδοχή του παρόντος μέσω διάφορων τεχνικών και είναι ενδεδειγμένη για διάφορες συναισθηματικές διαταραχές, για χρόνιους πόνους κ.α.

Η Διακρανιακή Μαγνητική Θεραπεία παρουσιάστηκε ως προς την αποτελεσματικότητα της για τις συναισθηματικές διαταραχές όπως η κατάθλιψη και το άγχος. 

Η παρουσίαση έκλεισε με μια βιωματική άσκηση χαλάρωσης ώστε οι παρευρισκόμενοι να έχουν μια σύντομη εμπειρία επικέντρωσης στο παρόν μέσω του σώματος. 

Η συμμετοχή τόσο στην ομιλία όσο και στις τοποθετήσεις έδειξε ότι η ψυχική υγεία και ασθένεια είναι κάτι που μας αφορά όλους και ακουμπά πολύπλευρα την ζωή μας και την καθημερινότητα μας.

 Κίνητρο όλης της διεπιστημονικής ομάδας του ιατρείου Greece TMS Center, η ουσιαστική αγάπη στο αντικείμενο της ψυχικής υγείας και η ενημέρωση μέσω της μετάδοσης γνώσεων σε κάθε συνάνθρωπο που ενδεχομένως διανύει μια δύσκολη ψυχολογικά περίοδο ή ακόμα έχει κάποιον στο κοντινό του περιβάλλον ο οποίος αντιμετωπίζει προβλήματα. Στόχος, η κοινωνική ευαισθητοποίηση για τη ψυχική υγεία και η νίκη στη μάχη κατά του κοινωνικού στίγματος της κατάθλψης και εν γένει των ψυχικών διαταρχών. 

Είστε όλοι και όλες ευπρόσδεκτοι στη τρίτη κατά σειρά ομιλία που θα διεξαχθεί στις 18/03/2020, στο Α.Κ.Α.Π.Η Δάφνης (Αλεξάνδρας 65, Δάφνης 172 35 και ώρα 10 π.μ) με θέμα τη  “Βελτίωση της Μνήμης”.

 Τελευταιά τροποποίηση 13/03/2020: Αναβάλλεται η τρίτη κατά σειρά ομιλία για την 18η Μαρτίου λόγω Covid-19. Η νέα ημερομηνία θα ανακοινωθεί εν ευθέτω χρόνο.