Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Ψυχιατρική Εταιρεία:

«Είναι μια ψυχιατρική διαταραχή που μπορεί να συμβεί σε ανθρώπους που βίωσαν ή ήταν μάρτυρες σε ένα γεγονός τραυματικό όπως μια φυσική καταστροφή, ένα σοβαρό ατύχημα, μια τρομοκρατική επίθεση, πόλεμο ή κάποια βίαιη προσωπική επίθεση»

 

Πολλοί άνθρωποι έχουν βιώσει ένα τραυματικό γεγονός στη ζωή τους που αυτό μπορεί να είναι ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα μέχρι την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου ή και ακόμη να είμαστε μάρτυρες σε ένα γεγονός όπως μια εγκληματική πράξη. Όπως και να έχει δεν παύει να μας δημιουργεί ένα ψυχικό τραύμα το οποίο μπορεί να εκδηλωθεί είτε άμεσα μετά από τρεις μέρες ή και αργότερα. Παραδείγματα ανθρώπων που θα μπορούσαμε να πούμε ότι βιώνουν μετατραυματικό στρες είναι οι πρόσφυγες, οι κάτοικοι στο Μάτι με την φυσική καταστροφή που βίωσαν στα σπίτια τους το περασμένο καλοκαίρι του 2018 και που μπορούμε να πούμε ότι συγκλόνισε το πανελλήνιο. Σύμφωνα με το διαδικτυακό Ιατρικό περιοδικό : « 7% των κατοίκων του Ισραήλ υποφέρει από μετατραυματικό στρες. Οι αριθμοί αυτοί αυξάνονται σε περιοχές πολεμικών συγκρούσεων ή περιοχές που δέχθηκαν επιθέσεις αυτοκτονίας»

Κάποιοι άνθρωποι μπορεί να το αντιμετωπίσουν έχοντας ένα κατάλληλο υποστηρικτικό οικογενειακό ή φιλικό περιβάλλον. Κάποιοι άλλοι δυστυχώς βυθίζονται στο ψυχικό τους τραύμα και νιώθουν ανήμποροι να βοηθηθούν. Δυστυχώς δεν μπορούμε να αγνοήσουμε μια τέτοια διαταραχή η οποία προσβάλλει σοβαρά σε συναισθηματικό ,ψυχικό και σωματικό επίπεδο.

Πολλές φορές άτομα που νιώθουν ανήμποροι και αβοήθητοι, βυθίζονται στις σκέψεις και στις εικόνες που βίωσαν και νιώθουν μόνοι, ανυπεράσπιστοι. Βυθίζονται στο συναισθηματικό πόνο , στο φόβο και στο άγχος. Για να πούμε ότι ένα άτομο πάσχει από Διαταραχή μετατραυματικού στρες θα πρέπει να έχει τα παρακάτω συμπτώματα σύμφωνα με Αμερικάνικη Ψυχιατρική Εταιρεία:

  • Διεισδυτικές σκέψεις: Σκέψεις που κάνει το άτομο και έχει σχέση με το γεγονός που βίωσε. Βλέπει να διαδραματίζεται ξανά το γεγονός, να το βιώνει ξανά και ξανά και φυσικά δεν λείπουν οι εφιάλτες.
  • Αποφυγή υπενθυμίσεων: συνήθως το άτομο αποφεύγει να επισκέπτεται μέρη και ανθρώπους που είχαν πάρει μέρος στο γεγονός ή με κάποιο τρόπο είχαν συσχετιστεί.
  • Αρνητικά συναισθήματα και σκέψεις: όπως προαναφέραμε πιο πάνω νιώθουν ενοχές, ντροπή ότι δεν τους καταλαβαίνει κανείς, νιώθουν ανήμποροι. Αποφεύγουν ευχάριστες δραστηριότητες και γίνονται εσωστρεφής.
  • Συναισθήματα διέγερσης και αντίδρασης: συνήθως εκνευρίζονται εύκολα , αποσπάται η προσοχή τους και τρομάζουν εύκολα.

Θέλει ιδιαίτερη προσοχή στο τρόπο που προσεγγίζουμε αυτά τα άτομα, χρειάζεται ενσυναίσθηση και προσεκτική ακρόαση για αυτά που έχουν να μας ομολογήσουν όταν αισθανθούν την ανάγκη. Είναι σημαντικό να μιλήσουν , να μην κρατάνε αυτό το αγκάθι μέσα τους και να νιώθουν ότι τους ξεριζώνει. Δεν είναι λίγα τα περιστατικά που στρέφονται σε ναρκωτικά προκειμένου να ξεχάσουν και να κοιμίσουν τον πόνο τους ή ακόμα να κάνουν χρήση αλκοόλ.

Σπάσε την σιωπή σου! Είναι πολύ σημαντικό να έρθεις σε επαφή με ένα ειδικό Ψυχικής Υγείας. Αν παρουσιάζεις κάποια από τα συμπτώματα παραπάνω και νιώθεις αδύναμος επισκέψου το Ιατρείο μας. Μπορείς να επικοινωνήσεις είτε τηλεφωνικά είτε μέσω mail στην ειδική πλατφόρμα που υπάρχει στην ιστοσελίδα μας και θα σε καλέσουμε για να προγραμματίσουμε τη πρώτη επίσκεψη. Το Ιατρείο είναι ένας οικείος χώρος και παρέχουμε ολοκληρωμένες υπηρεσίες στο τομέα της ψυχικής υγείας . Ο ασθενής σε συνεργασία με την Ιατρό επιλέγουν την θεραπεία που θα ακολουθήσουν για την βέλτιστη εξατομικευμένη φροντίδα και τηρώντας το απόρρητο σε κλίμα εμπιστοσύνης. Ειδικά για τους ασθενείς που βιώνουν μετατραυματικό στρες κατά την διάρκεια των συνεδρίων με τον Ψυχοθεραπευτή εφαρμόζεται η τεχνική EMDR, την οποία ανακάλυψε η ψυχολόγος Δρ. Shapiro το 1980 και χρησιμοποιείται για την αποκατάσταση του ψυχικού τραύματος. Με την τεχνική αυτή ο ασθενής επανεξετάζει το τραυματικό γεγονός και με την βοήθεια του Ιατρού συνειδητοποιεί, επιλέγει και αποφασίζει πως θα αντιμετωπίσει τα αρνητικά συναισθήματα.

Πηγή: American Psychiatric Association, www. iator.gr