Πως αντιμετωπίζουμε το άγχος σε αυτή την περίπτωση; 

Έχεις τον έλεγχο εφόσον εφαρμόζεις τα γενικά μέτρα πρόληψης:

1.Να πλένεις πολύ καλά τα χέρια σου με σαπούνι και κάνε χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού.

Φαίνεται ότι υπάρχουν κάποια δεδομένα ότι ο ιός μπορεί να επιβιώσει σε επιφάνειες όπως πόμολα, πλαστικά ή μέταλλα,επιφάνεια κινητών/τάμπλετ για μία περίοδο αρκετών ημερών.

2.  Να καλύπτεις το στόμα και και τη μύτη σου. 

Η χρήση μάσκας εμποδίζει τη μετάδοση της νόσου από αυτούς που είναι άρρωστοι στους υπόλοιπους. Η μάσκα χρησιμοποιείται για την προστασία των επαγγελματιών υγείας και δεν συστήνεται η χρήση της στον υγιή πληθυσμό. 

3. Να προστατεύεις το στόμα και τη μύτη σου όταν βήχεις. Μη χρησιμοποιείς τις πάλαμες σου ως προστασία. Μη φτύνεις δημόσια. 

4. Να πετάς το χρησιμοποιημένο χαρτομάντηλο αμέσως σε κάδο απορριμάτων και όχι στο δρόμο. 

5. Να αποφεύγεις να έρχεσαι σε επαφή με άτομα που έχουν συμπτώματα αναπνευστικής λοίμωξης. Αποφυγή χειραψίας και συχνά αγγειζόμενων μολυσμένων επιφανειών. 

6. Να περιορίσεις τις μετακινήσεις σου. 

7. Να απευθυνθείς άμεσα σε ιατρική βοήθεια εαν έχεις πυρετό, βήχα, δύσπνοια. 

Κάθε ύποπτο κρούσμα θα πρέπει να υποβάλλεται άμεσα σε εργαστηριακό έλεγχο για SARS-Cov-2. Σε αυτή την περίπτωση συστήνεται η άμεση επικοινωνία με τον

ΕΟΔΥ τηλ: 210.52.12.054 και όχι επίσκεψη σε χώρο παροχής υπηρεσιών υγείας χωρίς προηγούμενη ενημέρωση του ΕΟΔΥ.

Επίλεξε την γνώση και τα αναγκαία μέτρα πρόληψης ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ. Ο πανικός είναι κακός σύμβουλος.

Ο κορωνοιός SARS-Cov-2 ως αιτία της ιογενούς λοίμωξης COVID-19 μπορεί να προκαλέσει ήπια συμπτώματα π.χ. πυρετό, βήχα, πονόλαιμο, αρθραλγίες, μυαλγίες, καταβολή ή δύσπνοια. Σε ένα μικρό ποσοστό μπορεί να εμφανιστούν  σοβαρότερα προβλήματα, όπως η πνευμονία και η αναπνευστική δυσχέρεια. Σπάνια, η νόσος μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο. Ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενα νοσήματα (όπως σακχαρώδη διαβήτη και καρδιαγγειακά νοσήματα) ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και είναι ευάλωτοι στην εμφάνιση σοβαρής νόσου.

Διαβάστε αναλυτικά www.eody.gov.gr

Επίλεξε έγκυρες πηγές ενημέρωσης. Να βασίζεσαι σε επιστημονικές πηγές και να έχεις κριτική σκέψη στην πληροφόρηση που δέχεσαι. 

Μην εστιάζεις όλη την ενέργεια σου σε αυτό, συνέχισε τις καθημερινές σου δραστηριότητες. 

Χρησιμοποιήσε τεχνικές χαλάρωσης όπως αναπνοών και της ενσυνειδητότητας μέσα στη μέρα σου. 

Θέλετε να μάθετε περισσότερα; Συμπληρώστε τα στοιχεία σας μέσω της ηλεκτρονικής φόρμας επικοινωνίας και θα προγραμματίσουμε μια δωρεάν εξ’αποστάσεως ενημερωτική συνεδρία.