Ο ρυθμός μιας υγιούς καρδιάς είναι ακανόνιστος με διαρκή εναλλαγή. Αυτή η φυσική διακύμανση του χτύπου ονομάζεται διακύμανση του καρδιακού ρυθμού (HRV- Heart Rate Variability)Η μεταβλητότητα αυτή ελέγχεται από το αυτόνομο νευρικό σύστημα (ANS). Λειτουργεί ανεξάρτητα και ρυθμίζει, μεταξύ άλλων, τον καρδιακό ρυθμό, την αρτηριακή πίεση, την αναπνοή και την πέψη. Το αυτόνομο νευρικό σύστημα διακρίνεται στο συμπαθητικό και στο παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα κατά το οποίο οφείλεται ο μηχανισμός επιβίωσης ‘’μάχη, φυγή ή πάγωμα’’ και ο μηχανισμός της χαλάρωσης.

Οφείλεται στη συνέργια των δύο μερών του ΑΝΣ. Τα συμπαθητικά νεύρα δρουν για να επιταχύνουν τον καρδιακό ρυθμό, ενώ τα παρασυμπαθητικά τον επιβραδύνει. Τα δύο αυτά μέρη του ΑΝΣ συνεχώς αλληλεπιδρούν, για να διατηρήσουν την καρδιαγγειακή δραστηριότητα και να επιτρέψει τις κατάλληλες αντιδράσεις στην αλλαγή εσωτερικών και εξωτερικών συνθηκών. Ο εγκέφαλος επεξεργάζεται συνεχώς πληροφορίες σε μια περιοχή που ονομάζεται υποθάλαμος. Ο υποθάλαμος, μέσω του ANS, στέλνει σήματα στο υπόλοιπο σώμα. Ωστόσο, εάν έχουμε διαρκώς άγχος, κακό ύπνο, δυσλειτουργικές σχέσεις, μειωμένη φυσική δραστηριότητα τότε η ισορροπία αυτή μπορεί να διαταραχθεί.

Γιατί να ελέγξουμε τη διακύμανση του καρδιακού ρυθμού (HRV);

Το HRV είναι ένας ενδιαφέρων και μη επεμβατικός τρόπος για τον εντοπισμό αυτών των ανισορροπιών ANS. Αν κάποιος βρίσκεται σε πιο χαλαρή κατάσταση, η διακύμανση μεταξύ των παλμών είναι υψηλή. Με άλλα λόγια, όσο καλύτερη είναι η λειτουργία του ΑΝS τόσο πιο εύκολη είναι η μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού, αναπτύσσοντας μεγαλύτερη ανθεκτικότητα και ευελιξία.

Κατά τις τελευταίες δεκαετίες, η έρευνα έχει δείξει μια σχέση μεταξύ χαμηλής HRV και επιδείνωσης της κατάθλιψης ή του άγχους.
Η χαμηλή HRV παρατηρείται επίσης σε άτομα με ένα ευρύ φάσμα ασθενειών και διαταραχών και αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.  

Τα άτομα με υψηλή HRV μπορεί να έχουν μεγαλύτερη καρδιαγγειακή ικανότητα και να είναι πιο ανθεκτικά στο άγχος.

Οι μετρήσεις HRV μπορούν να σας βοηθήσουν να συνειδητοποιήσετε καλύτερα τον τρόπο ζωής και σκέψης σας, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο η συμπεριφορά σας επηρεάζει το αυτόνομο νευρικό σας σύστημα και τις σωματικές σας λειτουργίες. Μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε πώς να ανταποκριθείτε στο άγχος με πιο υγιή τρόπο. Γενικά, το συναισθηματικό στρες και τα συναισθήματα όπως ο θυμός πυροδοτεί ακανόνιστα τον καρδιακό ρυθμό.   

Eπίσης, αποτελεί δείκτη για τους μηχανισμούς της βιολογικής γήρανσης. Η μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού είναι μεγαλύτερη όταν είμαστε νέοι και όσο μεγαλώνουμε το εύρος της περιορίζεται.

Κατά τα τελευταία έτη αυξάνεται προοδευτικά το ενδιαφέρον για την εφαρμογή της βιοανάδρασης με διακύμανση του καρδιακού ρυθμού (HRV training) μέσω της διέγερσης του πνευμονογαστρικού νεύρου για τη διαχείρηση των συμπτωμάτων ασθενειών όπως το βρογχικό άσθμα, στεφανιαία νόσος, αρτηριακή υπέρταση, ινομυαλγία.

Επιδρά θετικά, επίσης, σε ψυχιατρικές παθήσεις όπως η μείζων καταθλιπτική διαταραχή, αγχώδεις διαταραχές π.χ. μετατραυματικό στρες. Ενώ θεωρείται ως μια ασφαλής τεχνική ψυχικής ενδυνάμωσης και μείωση του άγχους.

 

Σας ενδιαφέρει να μάθετε περισσότερα;

Συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας και θα επικοινωνήσουμε άμεσα για τον προγραμματισμό μιας ενημερωτικής επίσκεψης εξ’ αποστάσεως άνευ κόστους.