Ο ρυθμός μιας υγιούς καρδιάς είναι ακανόνιστος με διαρκή εναλλαγή. Αυτή η φυσική διακύμανση του χτύπου ονομάζεται διακύμανση του καρδιακού ρυθμού (HRV- Heart Rate Variability)Η μεταβλητότητα αυτή ελέγχεται από το αυτόνομο νευρικό σύστημα (ANS).  Το αυτόνομο νευρικό σύστημα διακρίνεται στο συμπαθητικό και στο παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα κατά το οποίο οφείλεται ο μηχανισμός επιβίωσης ‘’μάχη, φυγή ή πάγωμα’’ και ο μηχανισμός της χαλάρωσης.

Η εξάσκηση της μεταβλητότητας του καρδιακού ρυθμού  σας επιτρέπει να αποκτήσετε έλεγχο στις αντιδράσεις του σώματός σας σε στρεσσογόνες καταστάσεις. Μέσω της πρωτοποριακής αυτής μεθόδου και της τεχνολογίας που χρησιμοποιείται,  ο ενδιαφερόμενος μπορεί να αποκομίσει πολλαπλά οφέλη, όπως:

-Μείωση του άγχους

-Βελτιωμένη διάθεση

-Αυξημένη προσοχή και δυνατότητα εστίασης

-Μειωμένη μυϊκή ένταση.

Γιατί να ελέγξουμε τη διακύμανση του καρδιακού ρυθμού (HRV);

Αν κάποιος βρίσκεται σε πιο χαλαρή κατάσταση, η διακύμανση μεταξύ των παλμών είναι υψηλή. Όσο καλύτερη είναι η λειτουργία του ΑΝS τόσο πιο εύκολη είναι η μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού, αναπτύσσοντας μεγαλύτερη ανθεκτικότητα και ευελιξία.

Κατά τις τελευταίες δεκαετίες, η έρευνα έχει δείξει μια σχέση μεταξύ χαμηλής HRV και επιδείνωσης της κατάθλιψης ή του άγχους.
Η χαμηλή HRV παρατηρείται επίσης σε άτομα με ένα ευρύ φάσμα ασθενειών και διαταραχών και αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.  

Οι μετρήσεις HRV μπορούν να σας βοηθήσουν να συνειδητοποιήσετε καλύτερα τον τρόπο ζωής και σκέψης σας, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο η συμπεριφορά σας επηρεάζει το αυτόνομο νευρικό σας σύστημα και τις σωματικές σας λειτουργίες. Μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε πώς να ανταποκριθείτε στο άγχος με πιο υγιή τρόπο. Γενικά, το συναισθηματικό στρες και τα συναισθήματα όπως ο θυμός πυροδοτεί ακανόνιστα τον καρδιακό ρυθμό.   

Κατά τα τελευταία έτη αυξάνεται προοδευτικά το ενδιαφέρον για την εφαρμογή της βιοανάδρασης με διακύμανση του καρδιακού ρυθμού (HRV training) μέσω της διέγερσης του πνευμονογαστρικού νεύρου για τη διαχείρηση των συμπτωμάτων ασθενειών όπως το βρογχικό άσθμα, στεφανιαία νόσος, αρτηριακή υπέρταση, ινομυαλγία.

Επιδρά θετικά, επίσης, σε ψυχιατρικές παθήσεις όπως η μείζων καταθλιπτική διαταραχή, αγχώδεις διαταραχές π.χ. μετατραυματικό στρες. Ενώ θεωρείται ως μια ασφαλής τεχνική ψυχικής ενδυνάμωσης και μείωση του άγχους

Ο προτεινόμενος συνδυασμός συμβουλευτικής και θεραπείας υποστηριζόμενης από βιοανάδραση  μπορεί να σας βοηθήσει να πετύχετε τη βέλτιστη απόδοση σε διαφόρους τομείς της ζωής σας όπως η υγεία , η καριέρα και οι σχέσεις. Μέσω αυτής της διαδικασίας, ο Δρ. Φουντουλάκης θα σας διδάξει τα εργαλεία αυτορρύθμισης που χρειάζονται για να μεγιστοποιήσετε την απόδοσή σας.

Σας ενδιαφέρει να μάθετε περισσότερα;

Συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας και θα επικοινωνήσουμε άμεσα για τον προγραμματισμό μιας ενημερωτικής επίσκεψης εξ’ αποστάσεως άνευ κόστους.