Η ενσυνειδητότητα είναι μια ψυχοεκπαιδευτική παρέμβαση που εφαρμόζεται για τη διαχείρηση του στρες, ανησυχίας, θλίψης αλλά και του χρόνιου πόνου. Έχει ενταχθεί στη πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη σε χώρες όπως η Σουηδία, Η.Π.Α. και πολυάριθμα ερευνητικά προγράμματα χρηματοδοτούνται για να μελετήσουν το ρόλο και τις επιπτώσεις της ενσυνειδητότητας στη σωματική και ψυχική υγεία. 

Τόσο το ψυχοκοινωνικό στρες (όπως το πένθος για ένα αγαπημένο προσώπο, διαζύγιο, εξαντλητικοί εργασιακοί ρυθμοί) όσο και οι ατομικές αντιδράσεις με συναισθήματα αδυναμίας και παραίτησης σε αυτά τα συμβάντα, αυξάνουν τον κίνδυνο για εμφάνιση καρδιαγγειακών, ψυχιατρικών και άλλων παθήσεων.   

Όσο περισσότερο ανησυχούμε, φοβόμαστε ή νιώθουμε κάποιο άλλο συναίσθημα τόσο περισσότερο εκπαιδεύουμε τον εγκέφαλο μας να γινέται καλύτερος σε αυτό.   

Μέσω της ενσυνειδητότητας, το άτομο μπορεί να αναπτύξει μηχανισμούς διαχείρησης του στρες, των σωματικών ενοχλήσεων και των αρνητικών συναισθημάτων συγκεντρώνοντας τον νου και εστιάζοντας στην αναπνοή.  

Βασικό χαρακτηριστικό γνώρισμα της είναι το πώς δίνουμε προσοχή στην εμπειρία και όχι στο περιεχόμενο της εμπειρίας per se.Η σύγχρονη έρευνα του εγκεφάλου με νευροαπεικονιστικές μελέτες έρχεται να συνηγορήσει υπέρ της παρατήρησης του Επίκτητου (50-138 μ.Χ, Έλληνας στωικός φιλόσοφος). Κατά το σύγγραμμα του ‘’Εγχειρίδιον’’, οι άνθρωποι ταράζονται όχι από αυτά που τους συμβαίνουν (αντικειμενικά γεγονότα) όσο από την άποψη (υποκειμενικές επιθυμίες) που σχηματίζουν για αυτά. 

Σε αυτές τις μελέτες παρατηρούνται δομικές και λειτουργικές αλλαγές σε εγκεφαλικές περιοχές και νευρωνικά δίκτυα.   

Χάρη σε αυτές τις αρχικές μελέτες, γνωρίζουμε ότι η ενσυνειδητότητα συμβάλλει στη νευροπλαστικότητα, ως ένας τρόπος συστηματικής εκγύμνασης του εγκεφάλου με δυνητικά οφέλη. Είναι μια διαδικασία επίγνωσης με στόχο την επανεδραίωση της αρμονίας και την ενεργοποίηση των φυσικών αμυνών του σώματος. 

Φαίνεται ότι, βάσει μελετών, η ψυχοεκπαιδευτική παρέμβαση με το πρόγραμμα Μείωσης Στρες βασισμένο στην Ενσυνειδητότητα (MBRS) διάρκειας 8 εβδομάδων:  

  • Ενισχύει την μνήμη, τη μάθηση και τον καθορισμό στόχων μέσω του νευρωνικού δικτύου αυτόματης λειτούργιας (default mode network).
  • Μειώνει την επίδραση του στρες μέσω της οδού αμυγδάλης και πρόσθιας μοίρας της έλικας του προσαγώγιου (κέντρο γενναιοδωρίας-sgACC). 
  • Ρυθμίζει τα συναισθήματα μέσω του προμετωπιαίου φλοιού.
  • Βελτιώνει την επικοινωνία στις διαπροσωπικές σχέσεις, ενισχύοντας την αυτοευαισθητοποίηση (self-awareness) και αυτοσυμπόνια (self-compassion) μέσω του νησιωτικού φλοιού ο οποίος συμβάλλει στην ενσωμάτωση της αίσθησης και του συναισθήματος και στην επεξεργασία κοινωνικών συναισθημάτων.
  • Μπορεί να συμβάλλει θετικά σε χρόνιες παθήσεις όπως χρόνιος πόνος, ινομυαλγία, ρευματοειδή αρθρίτιδα, διαβήτη τύπου 2 και σύνδρομο χρόνιας κόπωσης.
  • Ακόμη, σε υγιή άτομα που ενδιαφέρονται να: αυξήσουν την παραγωγικότητα

βελτιώσουν την μνήμη και τη συγκέντρωση
-βελτιώσουν την ενσυναίσθηση
-αυξήσουν την ψυχική ανθεκτικότητα και την συναισθηματική τους νοημοσύνη.
-ελέγχουν τις αρνητικές σκέψεις και τα συναισθήματα.   

 

‘’Δεν υπάρχει υγεία χωρίς την ψυχική υγεία. Η ψυχική υγεία είναι ακρογωνιαίος λίθος για την ευεξία και τη λειτουργικότητα του ατόμου.’’ 

Ενδιαφέρεστε να μάθετε περισσότερα; 

Συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας τώρα και κλείστε μια άνευ κόστους επίσκεψη